Forum Forum Tytoniowe Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Perszing i jego plany tytoniowe 2013

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum Forum Tytoniowe Strona Główna -> Uprawa Tytoniu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
merkury
Zaawansowany Palacz
Zaawansowany Palacz


Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 520
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:06, 03 Kwi 2013 Temat postu:

Motyw dobry, proszę sprawdzić przed fermentacją ile prądu będzie zżerał ten kabel grzewczy/grzejny/mata. Chodzi mi o to, żeby policzyć czy opłaca się to w domu robić.

loony napisał:
Mój ojciec na taki niesfermentowany tytoń mówi machorka Razz


Machorka to rodzaj tytoniu który był najchętniej uprawiany w Polsce.
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez merkury dnia Śro 12:50, 03 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SmokerMercury
VIP
VIP


Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 1239
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:15, 03 Kwi 2013 Temat postu:

Perszing - podjarałeś wszystkich tym tytoniem Very Happy myśl piękna : wszyscy hodują samodzielnie tytoń a minister Rostowski płacze nad swoimi złodziejskimi finansami Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:57, 03 Kwi 2013 Temat postu:

Perszing1800 jak mozesz, to informuj nas na bieżąco o etapach fermentacji tytoniu. Wszyscy tu na forum, jestesmy bardzo ciekawi koncowych wyników..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SmokerMercury
VIP
VIP


Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 1239
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:19, 03 Kwi 2013 Temat postu:

dokładnie, czekamy z niecierpliwością Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
merkury
Zaawansowany Palacz
Zaawansowany Palacz


Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 520
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:26, 03 Kwi 2013 Temat postu:

Jeszcze jedno pytanie co do planów. Będziesz używał przy fermentacji jakiś aromatów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
perszing1800
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 01 Sty 2013
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:34, 03 Kwi 2013 Temat postu:

Z tym prądem to pewnie będzie tak:
Jak włożę 100-200g i się będzie fermentowało to pewnie wyjdzie cenowo porównywalnie do sklepowego ale jak się włoży 2-3kg to już bajka a przecież zamrażalnik ma dobrą izolację i uszczelkę więc straty ciepła powinny być minimalne(mam taką nadzieje).
Tylko nie wiem jaki kabel kupić czy 30W wystarczy hmmm.
Kupię najwyżej 30w 4m chyba i się zobaczy a jak się okaże że za mało dokupię jeszcze,do termoregulatora można wpiąć 1000W także spoko.
Szybkie wyliczenia dla 30w.
30wX24h=720wh
720x31dni=22,320kwh
U mnie kwh kosztuje 60gr(z opłatami typu przesył itp)
22,3x0,6=13,38PLN jeśli by kabel grzewczy chodził na 100% mocy 24h/7dni w tygodniu przez miesiąc czyli moim zdaniem nie wiele a pewnie nie będzie chodził bo raz nagrzeje i później będzie utrzymywał temperaturę.
Taki jest tok mojego rozumowania,jeśli się mylę,proszę mnie poprawić.
Co do aromatów to będzie sprawa na później,wpierw spróbuje bez a aromatyzować można zawsze już po fermentacji,raczej chciałbym uniknąć sztucznych aromatów ale cholera wie co mi wpadnie do głowy Rolling Eyes
Chyba jeszcze muszę się zastanowić czy glikol będzie mi bezwzględnie potrzebny...


Ostatnio zmieniony przez perszing1800 dnia Śro 18:36, 03 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SmokerMercury
VIP
VIP


Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 1239
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:14, 03 Kwi 2013 Temat postu:

hoho to już cała strategia na ten tytoń opracowana : POWODZENIA Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
merkury
Zaawansowany Palacz
Zaawansowany Palacz


Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 520
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:27, 03 Kwi 2013 Temat postu:

Z tymi kablami grzejnymi/grzewczymi musisz uważać, bo jak ja kupowałem pod podjazd i to były na macie iii one muszą chyba być w danej odległości od siebie. Musisz poczytać, bo tam chyba im bliżej są tym większa temp się wytwarza więc może być tak,że jeśli zamrażarka jest mała to wystarczy 2m (przykładowo).

[edit]

rzeczywiście wydatek na prąd jest śmieszny. Wiesz ile musi trwać taka fermentacja? Długość jest uzależniona od wagi?


Ostatnio zmieniony przez merkury dnia Śro 20:28, 03 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
max
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z ferajny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:06, 20 Kwi 2013 Temat postu:

SmokerMercury napisał:
rozmawialem z moim dziadkiem niedawno o tytoniu i mowil mi ze jego ojciec dawno dawno temu sadzil tytoń i go palił. no to ja spytalem go jak wyglądała fermentacja tego tytoniu. okazuje sie ze bardzo prosto. ojciec mojego dziadka rozwieszal tyton na plocie albo scianie i tytoń sie suszyl na wietrze oraz prarzylo go słońce i fermentacja sama zachodzila.


Twój pradziadek fermentował tytoń Barley, który jest tytoniem wietrznym. Virgini w ten sposób nie przefermentujesz. Wink

perszing1800 napisał:
Proszę czytać ze zrozumieniem Cool
Kupuje kabel grzewczy/grzejny/mate,termoregulator i obwijam nim do około zamrażalnik w lodówce,tam kładę tytoń,nastawiam na temp 35*C i się fermentuje,o tak w skrócie będzie to wyglądało Twisted Evil


To bedzie tzw wstepna fermentacja ( żółcenie lisci) i tez nie do końca tak. U plantatorów to wygląda mnie więcej tak:
3 - 4 doby temp 30 st C
3 -4 doby temp 40 st C
doba temp 50 st C
Po wstepnej fermentacji liście maja jednolity jasno zółty kolor. W ten sposób spreparowane liście tytoniu rolnik oddaje do punktu skupu.

Następnie liście tytoniu sa poddawane fermentacji właściwej w temperaturze 50-55 st.C, w wilgotności 75% przez 5-7 dni.

Wink

Używaj opcji Edytuj
Powrót do góry
Zobacz profil autora
perszing1800
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 01 Sty 2013
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:00, 25 Maj 2013 Temat postu:

max-możesz przytoczyć źródło co do tych temperatur fermentacji?
Szczerze powiedziawszy pierwszy raz się spotykam z tak wysokimi temperaturami...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
max
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z ferajny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 8:01, 12 Cze 2013 Temat postu:

Np w tekscie urzędu patentowego z 1936 roku Laughing


Jak wiadomo, najkorzystniejsze wyniki osiąga się przy naturalnej fermentacji
tytoniu, którą jednak można przeprowadzić tylko w krajach o klimacie ciepłym
i powietrzu, posiadającem odpowiednią wilgotność. Tego rodzaju warunki nawet
w krajach ciepłych panują w ciągu stosunkowo krótkiego czasu i tylko w pewnych porach roku. W krajach o klimacie umiarkowanym fermentacja tytoniu drogą naturalną wymaga wiele czasu i nie zawsze prowadzi do wyników pożądanych, gdyż tytoń, poddawany procesowi dojrzewania (maturacji), ulega często pleśnieniu, zaparza się, wskutek czego otrzymuje się tytoń niezdatny do użytku.

Chcąc zaradzić tej niedogodności proponowano fermentowanie tytoniu w warunkach sztucznie uzyskanych. W tym celu tytoń nawilżano (macerowano) zaprawami, jak np. amonjakiem, zaszczepiano go bakterjami i prowadzono fermentację w zbiornikach zamkniętych w temperaturze,odpowiadającej najlepszemu rozwojowi bakteryj, t. j. w temperaturze około 40- 50°C
Fermentowanie tytoniu w stanie mokrym w temperaturze sprzyjajacej rozwojowi drobnoustrojów nie dało pożądanych wyników, gdyż w tych warunkach umożliwiających* dostęp powietrza otaczającego do całej masy tytoniu. obok drobnoustrojów pożądanych rozwijają się również grzybki pleśniowe.

Tytoń, porażony pleśnią, stykając się z tytoniem nieporażonym, oddziaływa ujemnie na aromat i smak tytoniu nieporażonego. Ponad to przy fermentowaniu tytoniu mokrego nie można uniknąć w, praktyce jego zaparzania się, co wpływa ujemnie na wygląd tytoniu, który w tych warunkach ciemnieje.

Znane są również sposoby fermentacji przyśpieszonej, polegające na ogrzewaniu tytoniu w ciągu krótkiego czasu w temperaturze około 100°C i nawilżaniu go parą. Tego rodzaju ogrzewanie zapobiega rozwojowi pleśni, lecz jednocześnie uniemożliwia jakąkolwiek fermentację, gdyż, w
tak wysokiej temperaturze tytoń nie fermentuje, lecz ulega tylko wyjałowieniu.

Chcąc otrzymać tytoń przefermentowany, należało tytoń, wyjałowiony w sposób powyższy, poddać naturalnej maturacji (dojrzewaniu), co wymaga dość długiego czasu, wynoszącego kilka miesięcy. W przeciwieństwie do powyższych sposobów fermentacji tytoniu, sposób, stanowiący przedmiot wynalazku niniejszego, jest najbardziej zbliżony do naturalnego sposobu fermentacji, prowadzonej w krajach o odpowiednim klimacie, dzięki czemu otrzymuje się tytoń w czasie stosunkowo krótkim, a więc po upływie kilku dni całkowicie przefermentowany, wolny od pleśni, o dobrym wyglądzie i aromacie. Cel ten w myśl wynalazku niniejszego osiąga się w ten sposób, iż tytoń o naturalnej wilgotności, a więc nienawilżony, bez szczepienia kulturami drobnoustrojów poddaje się w komorach zamkniętych działaniu powietrza o wilgotności względnej 65-85%, odpowiednio dobranej do higroskopijności danego gatunku tytoniu, w temperaturze 45 -70°C, przyczem im większa jest wilgotność względna powietrza, tem niższa powinna być temperatura.

I tak np. okazało się, że tytonie orjentalne należy fermentować w powietrzu o wilgotności 75 - 85 % w temperaturze 45-55°C; tytonie papierosowe, jak Kentucky,Virginia i t. d., - w powietrzu o wilgotności względnej 65 - 75% w temperaturze 55 - 60°C, a tytonie zielone, łatwo ulegające pleśnieniu, winny być fermentowane w powietrzu o wilgotności; względnej około 65% i w temperaturze 60 - 70°C. Tego rodzaju ścisłą współzależność temperatury i wilgotności względnej powietrza można objaśnić w ten sposób, iż tytoń w temperaturze wyższej wykazuje większą zdolność absorpcyjną, wskutek czego wilgotność, potrzebną do fermentacji, zachowuje on nawet przy mniejszym stopniu wilgotności względnej powietrza.

Jak wykazały próby, dokonane na wielką skalę przy wilgotności względnej powietrza i w temperaturze, wahających się w granicach, wskazanych powyżej, fermentacja przebiega pod działaniem enzymów, znajdujących się stale w tytoniu, których działanie w powyższych warunkach jest najodpowiedniejsze, gdyż w tych warunkach rozwój jakichkolwiek bądź drobnoustrojów, a między innemi i grzybków pleśniowych, jest niemożliwy. Dzięki powyższym okolicznościom otrzymuje się już po upływie kilku dni tytoń przefermentowany całkowicie, natychmiast przydatny
do dalszej przeróbki na wyroby tytoniowe, przyczem tytoń ten nie ustępuje pod
względem swych właściwości tytoniowi, przefermentowanemu na drodze naturalnej.

Fermentację tytoniu według wynalazku niniejszego przeprowadza się w komorach zamkniętych, zaopatrzonych w znane urządzenia do sztucznego nawilżania i
utrzymywania w nich żądanej temperatury, przyczem najlepiej jest, gdy tytoń ten
umieszcza się w stanie luźnym w koszach,

Zastrzeżenie patentowe.
Sposób fermentowania tytoniu w komorach zamkniętych, zaopatrzonych wznane urządzenia do nawilżania powietrza i otrzymywania w nich żądanej temperatury, znamienny tern, że tytoń o naturalnej wilgotności (bez uprzedniego nawilżania i dodawania kultur bakteryj) poddaje się działaniu powietrza o wilgotności względnej 65 - 85% (w zależności od higroskopijności danego gatunku tytoniu), w temperaturze 45 — 70° C, przyczem przy większej wilgotności względnej powietrza stosuje się niższą temperaturę i odwrotnie przy mniejszej wilgotności względnej - wyższą temperaturę.

Józef Trojan.
Józef Ślifirski.
Jan Beffinger.
Zastępca: M. Skrzypkowski,
rzecznik patentowy.

Druk J_. Bogusławskiego, i Ski, Warszawa.


Źródło: Sposób fermentowania tytoniu w komorach zamkniętych, Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa, 12 sierpnia 1936 r.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 15:50, 13 Cze 2013 Temat postu:

Max bardzo wyczerpujacy poradnik, i do tego z roku 1936 r. [skad żeś go wytrzasnal]....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
max
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z ferajny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:57, 14 Cze 2013 Temat postu:

Wujek Google znajduje coś takiego Wink
[link widoczny dla zalogowanych]
pzdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:20, 15 Cze 2013 Temat postu:

Max ta strona nie dziala...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
max
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z ferajny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:06, 26 Cze 2013 Temat postu:

Co ja na to poradze? Gdy wklejałem adres wszystko działało. Może ktos zablokował?

[link widoczny dla zalogowanych]

W tej chwili np ta strona w formacie pdf dzała

Tu masz screena na dowód ze strona działa.



Ostatnio zmieniony przez max dnia Śro 13:20, 26 Cze 2013, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
arkawroc
Normalny Palacz
Normalny Palacz


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:25, 26 Cze 2013 Temat postu:

niestety już nie działa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
roberto2012
Administrator
Administrator


Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 3613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:37, 26 Cze 2013 Temat postu:

Na początku działała, bo sam wszedłem. Wstaw ten dokument na jakiś normalny serwer, chomikuj.pl speedyshare.pl albo coś w tym stylu i po problemie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abishai
VIP
VIP


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 931
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 0:07, 29 Cze 2013 Temat postu:

Może się coś przyda:
[link widoczny dla zalogowanych]
[Tak, jest to licytacja sprzętu trochę z hodowli innego rodzaju]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
andrju
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 07 Lut 2017
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 6:14, 10 Lut 2017 Temat postu:

Cholera no! Odkopuję, wiem. Ale przeczytałem cały temat i skończył się w pewnym momencie. Może jeszcze autor czytuje forum, i opowie, jak udała się produkcja tytoniu? Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum Forum Tytoniowe Strona Główna -> Uprawa Tytoniu Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin