sztos19
VIP

Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 9:01, 28 Cze 2012 Temat postu: Z pola do fabryki |
|
Nasiona tytoniu są bardzo lekkie - w 1 gramie mieści się ich aż 12 tysięcy. Miesza się je z wodą, a dopiero potem rozsiewa na odpowiednim podłożu. Po pięciu - sześciu tygodniach, mierzące 16-18 cm roślinki przesadza się na pole. Tylko w ten sposób można im zapewnić odpowiednią ilość miejsca do wzrostu. A potrzebują go dużo - dorosła roślina może mieć nawet 2 metry wysokości. Po 2 - 3 kolejnych miesiącach, kiedy liście przybiorą odpowiedni kolor, rozpoczynają się żniwa.
Zbiór tytoniu przebiega wielofazowo, począwszy od najniższych, najszybciej dojrzałych liści. W USA i Kanadzie przy zbiorze tytoniu używa się maszyn, ale na większości tradycyjnych plantacji wciąż niezastąpiona jest praca ludzkich rąk.
Zebrane liście trzeba wysuszyć. Tytoń Virginia zawdzięcza temu charakterystyczny pomarańczowy kolor, a Burley zyskuje kolor i aromat przypominający kakao. Pełny aromat i smak tytoniu pozwala jednak rozwinąć dopiero proces fermentacji.
Dalszym krokiem jest dokładna segregacja tytoniowych liści pod względem wielkości, koloru i dojrzałości. Jej rzetelność ma ogromny wpływ na cenę, jaką uzyska tytoń. Po zakupie tytoń jest pakowany i transportowany do dalszego przerobu. Jego celem jest oczyszczenie liści z pyłu i oddzielenie nerwów liści (żyły tytoniowej) od blaszki liści oraz wyprodukowanie blendu tytoniowego, będącego mieszaniną tytoniu jednego typu ale różnej klasy.
W procesie przetwarzania niezwykle ważna jest kontrola wilgotności oraz zapewnienie bezpiecznego transportu i przechowywania. Tytoń musi być bowiem chroniony przed nadmiernymi wahaniami wilgotności i zmianami temperatury.
Zródlo; Imperial Tobacco Polska
|
|